Ce este filosofia și cum se manifestă aceasta. Prerogativele filosofilor.

Termenul de „Filosofie“ provine din cuvintele grecești „philo“, însemnând „dragoste”, și „sophia“ – ” „înțelepciune“. Un filosof este un adevărat iubitor de înțelepciune. Din acest considerent, putem spune că copiii sunt cei mai iscusiți filosofi, deoarece ei niciodată nu se sfiază să întrebe „De ce?“ – și au întotdeauna ochii larg deschiși, văzând multe lucruri pentru prima dată. Până la urmă, anume un copil a văzut că hainele noi ale Împăratului nu erau, de fapt, haine.

Faptul că punem întrebări poate duce la cele mai revelatoare răspunsuri sau în adâncurile necunoscutului. Inevitabil, punerea întrebărilor către sine, în primul rând poate duce la aventuri periculoase. Așa cum se zice „ Ignoranța este o binecuvântare“ – uneori, se poate că ceea ce descoperim să nu fie receptat într-un mod pozitiv, dar rămâne cunoaștere, considerată de mulți a fi preferabilă alternativei.

Mă gândesc la filosofie ca la o cercetare la locul faptei. Investigatorii examinează locul, întrebându-se „De ce?“ și neluând nimic de bun. De ce se află aici acest fir de păr? De ce scaunul se află în această poziție? De ce este deschisă această ușă? De ce s-a spart acest pahar? Poate că întrebările nu vor genera răspunsuri, dar acest lucru nu ne împedică să le exprimăm. Iar atunci când se obține cu adevărat un răspuns, acesta părăsește departamentul „investigații“ și ajunge la un alt departament – poate criminalistică, poate juridic –, iar acolo devine o parte din probe. Pentru un filosof, lumea este locul faptei.

De multe ori, în textele citite pe pagină puteti să nu găsiți un răspuns imediat. Totuși aceasta este una dintre virtuțile călătoriei noastre, nu un viciu. Filosofia se află la hotarele necunoscutului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s