Cum am îndrăgit Filosofia. Începutul călii spre o lume cu totul specială!

Într-o zi, după-amiază, pe când mă aflam în librăria din fața blocului în care locuiam pe timpul adolescenței, căutând o carte din dimeniul artistic, am nimerit cu ochii peste o colecție mică de cărți sub tăblița pe care scria „Filosofie”. Cred că m-am ”împiedicat” literalmente de ea. Cu siguranță n-am ajuns acolo în mod intenționat. Pe vremea aceea termenii de „filosofie” și „filosof” îmi erau cunoscuți doar în limitele unui om care n-a avut vreodată tangențe cu asemenea știință. Ideea de ceva nou îmi provoca un oarecare discocnfort. Îmi era frică să pășesc într-o lume necunoscută.

Indiferent de aceasta, m-am lăsat foarte ușor atras de literele frumos aranjate pe pagina unei cărțulii: „Despre Sensul Vieții”. Am luat cartea în mână mișcându-mă încet dar sigur în colțul unde nu m-ar deranja nimeni. Aveam impresia că toți din sală se uitau chiorâș la mine, gândind respectiv despre o persoană c-o carte ciudată în mână. Deschizând-o, am găsit o colecție inedită de eseuri care, cu fiecare frază, mă fascina mai mult. Simțeam că mă cufund într-un univers aparte, ceva ce eu nu avusem, încă, norocul să cunosc.

M-am așezat pe macheta industrială aspră, sprijinindu-mă cu cotul de raftul cu cărți. Am început să citesc … Am început să citesc c-o frenezie uluitoare, trecând filele așa ca să pot vedea totul dintr-o dată, fixat pe articole și contemplând temele. În acea zi am fost supus unei curiozități intelectuale nemaitrăite. Simțeam pe piele euforia cunoașterii lucrurilor de după cortina fină a tot ceea ce gândeam în trecut. De fapt, simțeam că pășesc o lume nouă!

Am vizitat librăria câteva zile în șir. Îmi umpleam mintea cu lucruri de existența cărora nici nu puteam să-mi dau seama, și asta era minunat. Fără a ezita, m-am convins să-mi procur câteva din acele cărți, să le pot savura din plin. Mă gândeam la toate câte mă așteaptă să descopăr: întrebarea despre Dumnezeu, liberul arbitru și consecințele lui, perspectiva de nicăieri, filosofia iubirii, metafizica moravurilor și multe altele.

Mai departe, istoria mea capătă forme meandre. Îmi amintesc cu nostalgie prima mea zi alături de acea cărțulie – asemeni primului contact cu ceva care te îmbogățește, când ești lovit de sentimentul esteticului resimțit doar pentru prima dată. Sunt încântat să împărtășesc aceste idei cu cititorii acestui blog, să le ofer șansa de a porni pe propriul lor drum într-o lume infinită – lumea filosofiei.

Leave a comment