Despre creatorul Universului. Cine sau Ce a creat Universul și de ce?

De unde s-a luat acest univers?
   Există oare o forță în această lume care ar fi în stare să creeze totul pe baza principiilor evoluției, sau răspunsurile se rezumă la un creator omnitopent de o inteligență infinită?creator-1

Există un șir de întrebări pentru care oamenii încearcă să le atribuie răspunsuri pe tot parcursul existenței sale. Întrebările privind cerul cu ale sale mii de lumini sclipitoare ne pun în gardă încă din cele mai stăvechi timpuri. Oare cine a creat toată această amploare de proporții?

Religia oferă doar câteva introspecții privind făuritorul universului. Reieșind din acest context, biserica nu oferă cunoașterea că Dumnezeu există, ci oferă darul credinței în acest creator. La rândul său, știința încearcă să transmită realitatea sub o formă mai plauzibilă ochilor scepticilor; ea încearcă să transmită cunoașterea reală a lucrurilor.

Dar oare știința nu ar fi putut să dovedească existența lui Dumnezeu-făuritorul, în cele din urmă – să le ofere oamenilor această „cunoaștere”? Sunt de părerea că s-ar putea crede și asta. Câțiva oameni de știință au încercat acest lucru, deși sună prea puțin probabil să obțină dovezi definitive. Știința își are propriul set de legi, și se poate dovedi că nu este singurul mijloc pentru cunoașterea adevărului univers. În momentul cercetării științifice, ideile metafizice dispar automat, însăși prin definiție. Poate, în asemenea caz, existența unui creator inteligent să fie posibilă?
William Paley, arhiepiscop din secolul XVIII-lea, a prezentat „Argumentul Teologic”. El susținea că dacă găsești un ceas pe plajă pare puțin probabil că toate părțile sale componente s-au unit întâmplător, mai ales că detaliile care alcătuiesc un ceas urmează o ordine și un plan. În schimb, putem considera că el are un creator, asemenea universului ordonat.

Altfel spus, șansele ca tot ceea ce vedem în jur să se întâmple pur și simplu, printr-un hazard – sunt inimaginabil de scăzute. De exemplu: Pămâtul și oamenii care îl locuiesc sunt făcuți într-un mod rafinat pentru viață. Există mliarde de procese care trebuie să decurgă exact așa pentru ca viața să existe. Exacticitatea hidrogenului, de exemplu, sau planeta localizată în spirala unei galaxii la o anumită distanță de la o stea extrem de fierbinte, miliarde de reacții chimice din corpul nostru care trebuie să decurgă exact așa cum decurg. Un „excact” la cel mai înalt grad posibil.

Unii oameni de știință estimează șansele ca universul nostru să fi apărut întâmplător se situează undeva între 1 din 1053 și 1 din 10112.(1062 este numărul atomilor dintr-un trilion de planete asemenea Pământului.) Această estimare sprijină Principiul Antropic, potrivit căruia condițiile din univers trebuie să fie exact așa pentru a putea sprijini viața și sistemul în întregime. O simplă diferență între masele câtorva atomi ar fi dus la imposibilitatea existenței vieții în acest fel, cum o cunoaștem noi. Astfel, universul pare a fi conceput secial pentru viață, pentru oameni.

Specialistul în fizica teoretică Paul Davies afirmă: „ Impresia de creație divină este copleșitoare”.
Savantul evoluționist Richard Dickerson zice: „ Știința este, în esență un joc… având o singură regulă principală și definitorie. Haideți să vedem cât de departe și în ce măsură suntem capabili să explicăm comportamentul universului fizic și matematic în termeni de cauze pur fizici și matematici, fără să invocăm supranaturalul”.
Asta înseamnă că ștința este asemeni unui joc cu reguli care interzic creatorului să ”joace”.
Spinoza scrie despre perspectivele oamenilor potrivit căreia totul a fost făcut perfect pentru a se potrivi existenței lor: „ … ochiul pentru văz, dinții pentru mestecat, plantele și animalele pentru mâncare, soarele pentru lumină, marea pentru viața peștilor … Prin urmare sunt mijloace în avantajul lor. Deci privind universul drept un mijloc pentru scopul meu (propriul meu avantaj), ajung să afirm că probabil universul a fost făcut pentru acest scop. Și, dacă a fost făcut pentru acest scop, atunci el nu s-a făcut pentru tine, ci, mai curând, a fost făcut de un Conducător al Naturii înzestrat cu libertate umană, care s-a îngrijit de toate lucrurile pentru oameni și care face toare lucrurile în folosul lor.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s